Välkommen till Oribiums tekniska support. Har man en fråga av teknisk natur, finner man förmodligen svaret i någon av artiklarna i vår kunskapsdatabas. Saknas något speciellt som borde finnas här? Tveka inte att kontakta oss.

Man kan också kontakta vår tekniska support med kontaktformuläret.

Webbhotell

Anslut till FTP-servern

Det finns ett antal program, vanligen benämnda FTP-program eller FTP-klienter, för att ansluta till en FTP-server. Man kan också, om man använder Windows, ansluta med Utforskaren, som har ett inbyggt FTP-program. Oavsett vilket FTP-program man använder måste alltid tre parametrar anges för att ansluta till FTP-servern. Namnen på dessa parametrar kan skilja sig åt beroende på vilket FTP-program man använder.

FTP-server/Värd/Värddator/Hostname/Host Address: ftp.dindomän - exempelvis ftp.oribium.se eller ftp.oribium.net eller för den delen ftp.kallesbil.com Användarnamn/Användare/User/User ID/Login/Account: Ditt användarnamn, som framgår av de uppgifter du tillsänts av Oribium vid tecknandet av ditt abonnemang. Lösenord/Password: Ditt lösenord, som framgår av de uppgifter du tillsänts av Oribium vid tecknandet av ditt abonnemang.

Oribiums FTP-servrar har stöd både för FTP (File Transfer Protocol) och SFTP (SSH File Transfer Protocol).

Anslut med Utforskaren

Utforskaren har inte stöd för SFTP, och man måste därför använda FTP. Ange protokoll och FTP-server i formen protokoll://server i adressfältet upptill i Utforskaren, exempelvis ftp://ftp.kallesbil.se

Anslut till FTP-server med Utforskaren

Innan du ges tillträde till lagringsutrymmet på ditt webhotell måste du logga in. Ange ditt användarnamn och ditt lösenord.

Logga in på FTP-server med Utforskaren

När du loggat in på ditt webbhotell kan du bläddra bland dina filer på samma sätt som du kan göra på din lokala hårddisk. Du kan också kopiera filer från din dator till webhotellet, eller för den delen kopiera filer från webhotellet till din dator.

Bläddra bland filerna på FTP-server med Utforskaren

Anslut med webbläsaren

Man kan också anluta till FTP-servern med sin webbläsare, men då kan man inte kopiera filer till sitt webbhotell.

Webbläsare har i allmänhet inte stöd för SFTP, och man måste därför använda FTP. Ange protokoll och FTP-server i formen protokoll://server i adressfältet upptill i webbläsaren, exempelvis ftp://ftp.kallesbil.se

Innan du ges tillträde till lagringsutrymmet på ditt webhotell måste du logga in. Ange ditt användarnamn och ditt lösenord.

Logga in på FTP-server med webbläsaren

Efter att du loggat in kan du bläddra bland dina filer på webbhotellet.

Anslut till FTP-servern med webbläsaren

Anslut med FileZilla

Med FileZilla kan du använda SFTP för att ansluta till ditt webbhotell. Antingen kan man göra en snabbansluting, eller skapa en så kallad plats. När man ansluter med SFTP skall man använda port 22, snarare än port 21 som används för att ansluta med FTP.

Snabbansluting

Snabbanslut till FTP-servern med FileZilla

Skapa en plats för ansluting

Välj Platshanteraren i menyn.

Meny Platshanteraren FileZilla

Ange Värd, exempelvis ftp.kallesbil.se, Protokoll, Användare och Lösenord.

Anslut till FTP-server med FileZilla

Nu är du redo att ansluta till FTP-servern och kopiera filer till och från ditt webhotell.