Välkommen till Oribiums tekniska support. Har man en fråga av teknisk natur, finner man förmodligen svaret i någon av artiklarna i vår kunskapsdatabas. Saknas något speciellt som borde finnas här? Tveka inte att kontakta oss.

Man kan också kontakta vår tekniska support med kontaktformuläret.

Webbhotell

E-post Android

Inte sällan vill man använda sin mobiltelefon eller surfplatta för att hantera sin e-post. E-post är ett program för Android för att hantera e-post, som finns tillgängligt som standard i de flesta Androidtelefoner. Program, appar, startas i programbiblioteket genom att klicka på ikonen för det aktuella programmet. Till viss del skiljer sig layouten av knappar, och funktionalitet, mellan olika Androidmodeller. I denna guide används en telefon från OnePlus, i detta fall klickar man på knappen i mitten nertill på skärmen för att för att gå till sitt appbibliotek.

e-post android - hemskärm

I sitt appbibliotek klickar man på ikonen mailico för att starta appen E-post.

e-post android - appbyrå

Välkommen till E-post

Om man inte tidigare konfigurerat något e-postkonto visas en dialogruta där man skall ange sin e-postadress och sitt lösenord. Klicka därefter på knappen NÄSTA.

e-post android - appen e-post

Då e-postappen startats går det också bra att lägga till ett nytt e-postkonto, genom att klicka på de tre punkterna upptill till höger på skärmen. Välj därefter Inställningar.

e-post android - meny e-post

Klicka på LÄGG TILL KONTO för att lägga till ett nytt konto.

e-post android - lägg till konto

Välj e-posttjänst

I dialogrutan Kontotyp skall man ange kontotyp. Man kan välja antingen POP eller IMAP. I de flesta fall väljer man POP. Har man emellertid behov av att använda flera olika e-postprogram, och vill använda sig av en anpassad mappstruktur för att lagra sina brev är IMAP ofta ett bättre val. IMAP används för att läsa e-postmeddelanden som lagras på servern, och man måste därför själv se till att det lagringsutrymme man tilldelats på servern inte överskrids.

e-post android - välj e-post tjänst

Server för inkommande e-post

I dialogrutan Inställningar för inkommande server anger man uppgifterna som behövs för att kunna ta emot e-post. Användarnamn, Lösenord/Password, server, port och säkerhetstyp är obligatoriska uppgifter som måste anges. När man fyllt i sina uppgifter klickar man på knappen NÄSTA.

e-post android - inkommande e-post

Oribium server för inkommande e-post

Serveradress anges till mail.selinuxcomputing.net

Server för utgående e-post

I dialogrutan Inställningar för utgående server anger man uppgifterna som behövs för att kunna skicka e-post. Man måste ange SMTP-server, port, säkerhetstyp, inloggningstyp och lösenord. När man fyllt i sina uppgifter klickar man på knappen NÄSTA.

e-post android - utgående e-post

Oribiums server för utgående e-post

Serveradress anges till smtp.selinuxcomputing.net Port anges till 465 eller 587

Har man en internetleverantör som ej tillåter att man skickar e-post med Oribiums server för utgående e-post, måste man konfigurera sitt e-postprogram att använda sin internetleverantörs server för utgående e-post. Notera att valet av SMTP-server inte påverkar hur du hämtar din e-post hos Oribium. Begränsningen som de olika internetleverantörerna har infört kan Oribium inte påverka.

I många fall förhindrar internetleverantörer att man använder utgående e-postservrar, SMTP-servrar, som inte tillhör deras eget nät.

Kontroll av inkommade E-post

Man måste alltid ange vissa parametrar som avser inkommande e-post oavsett omman valt IMAP eller POP. Dessa parametrar avser exempelvis hur ofta man skall kontrollera sin brevlåda.

Kontroll IMAP

e-post android - kontrollera IMAP

Check my inbox (kontrollera inkommade e-post). Välj hur ofta kontroll av e-post ska utföras. Push innebär att man får en notis omedelbart när ett e-postmeddelande inkommer till brevlådan. Meddela mig när jag får e-post. (notifikation). Synkronisera e-post från det här kontot. (e-post som lagras på severn kommer att visas i telefonen). Turn off coversation threading. (Stäng av e-post som grupperade konversationer). Hämta bilagor automatiskt när enheten är ansluten till wi-fi. (Hämtar bifogade filer endast då man är ansluten till ett trådlöst nätverk).

Kontroll POP

e-post android - kontrollera POP

Check my inbox (kontrollera inkommade e-post). Välj hur ofta kontroll av e-post ska utföras. Push innebär att man får en notis omedelbart när ett e-postmeddelande inkommer till brevlådan. Meddela mig när jag får e-post. (notifikation). Synkronisera e-post från det här kontot. (e-post som lagras på severn kommer att visas i telefonen). Turn off coversation threading. (Stäng av e-post som grupperade konversationer).